maandag 19 augustus 2013

Je begrijpt mij niet (8 redenen waarom)

Voor sommige begint de vakantie, anderen hebben deze achter de rug. Maar wat je vaak hoort en ziet dat de ergste ruzies tijdens de vakantie plaatsvinden. Of nog erger; totale radiostilte. Terwijl communicatie zo belangrijk is. Als je dit zo leest weet je dat het een waarheid als een koe is, alleen wat heb je eraan als je je niet begrepen of gesteund voelt.

Als jij iemand bent die zich niet begrepen of gesteund voelt, lees dan verder.

Ik blog acht redenen waarom je niet begrepen voelt.
Deze acht redenen zijn mij ingefluisterd door Nisandeh. Hij praat inspirerend tijdens business bootcamps en geeft tips en adviezen. Hij geeft o.a. tips bij het opzetten van een nieuwe business. Ook (beginnende) ondernemers voelen zich vaak niet begrepen. Maar dat is niks nieuws. In het dagelijks leven is het niet veel anders. Ook voor je relatie moet je werken. En opnieuw als je dit leest weet je dat dit ook een waarheid als een koe is.

Business of relatie; het vergt beiden hard werken en investering. Daarom was het voor mij heel gemakkelijk om zijn acht business-redenen om te buigen naar acht relatie-redenen.
Acht redenen waarom levenspartners je onvoldoende steunen

1. Ze begrijpen me niet… …meestal omdat je het niet goed genoeg hebt uitgelegd om het te kúnnen begrijpen. Partners kunnen geen gedachte lezen. “Ja, dat had ze toch kunnen weten” of “dat kan je toch aanvoelen”. Nee, dat kunnen partners niet. Wees duidelijk wat je van de ander verwacht en wat je wilt (en niet wat je niet wil).
Maak je wensen duidelijk in positieve zin dus niet “Ik wil niet alleen voor de opvoeding opdraaien” maar “ik wil dat je de kinderen naar bed brengt”  Wees hierbij specifiek.
2. Ze hebben onvoldoende informatie over jouw leven, jouw gevoelens, jouw verlangens…
… dus nemen ze aan van alles aan. “O, dat vindt hij niet erg” of “O, dat kost haar geen enkele moeite”


3. Ze hebben diepgewortelde angsten over geld en risico nemen…
…die niets met jou persoonlijk te maken hebben. Dat klopt, maar praten jullie wel eens over geld? Veel relaties stranden omwille van geld. Het gaat allemaal goed zolang de geldkraan openstaat maar o wee als deze toeknijpt. Weten beiden partners hoe het er financieel voorstaat? Wat komt er binnen, wat gaat er maandelijks uit? Het Nibud adviseert 10% van het netto inkomen te sparen. Zijn jullie beiden het daar over eens? Hangt het geluk van jullie relatie af van geld? Zijn er andere manieren om aan inkomen te komen? Nisandeh spreekt over passive income. Google maar eens zijn naam en zijn ideeën.
4. Ze denken anders dan jij… …ze stellen kritische vragen omdat dit hun manier is om jouw ideeën beter te kunnen begrijpen, wat nodig is om jou te kunnen steunen. En tja, er zijn verschillende boeken geschreven over de verschillen en niet in de minste “mannen komen van Mars en vrouwen van Venus”… Blijf interesse tonen in de ander, laat merken dat de je partner er toe doet.

5. Ze hebben je al vaker zien beginnen en stoppen… …hierdoor is er weinig vertrouwen dat het deze keer wél gaat lukken. Ik hoor dat in mijn praktijk regelmatig. Beginnen met lijnen en dan er weer mee stoppen. Of stoppen met roken om er vervolgens weer mee te beginnen. Wat maakt het dit keer anders? Positieve mindset.
6. Ze weten niet of je een back-up plan hebt of een plan B… …voor hen is het alsof je je schepen achter je verbrandt; wat als het écht niet lukt? Deze zin schreef Nisandeh op n.a.v. het starten van een business maar ik merk ook regelmatig een backup-plan op en dan in de vorm van een andere relatie. Stel dat het hier mis gaat; dan heb ik nog die ander. Of je eigen partner is plan A maar houden er ook een ander op na, namelijk plan B. Dit kan puur voor de spanning zijn of voor het gevoel dat je er nog toe doet. Geef jij zelf de ander nog het gevoel dat je partner belangrijk voor je is?

7. Ze zijn bang dat je hen gaat verlaten… …als je straks helemaal gelukkig en succesvol je eigen ding doet. Het klinkt misschien raar, maar sommigen baart dit echt zorgen. Ook dit schreef Nisandeh en is zo te gebruiken in het dagelijks leven. Veel mensen worden onzeker als de ander mooier, succesvoller, slanker, slimmer wordt en trekken zich dan soms terug of worden juist kribbiger of nog erger proberen de ander af te kraken en dit doet de relatie natuurlijk geen goed. Of de cliënt zegt “wij zijn uit elkaar gegroeid….” Angst is een slechte raadgever. Ben je bang dat je er niet meer toe doet, deel dan je twijfels.
8. Ze balen dat alleen jij vrijheid en plezier kunt hebben (in je werk-ondernemer-)… …terwijl zij hun leven ‘opofferen’ (als werknemer). Dit was het laatste punt van Nisandeh. Maar ik wil daaraan toevoegen dat hoe je het ook wendt of keert in deze wereld zijn de mensen het enige diersoort die geld nodig heeft om te leven. En dat kan je bereiken door te werken voor jezelf of voor een baas, een uitkering, pensioen, te rentenieren of door passive income. Maar werk is geen belemmering om geen plezier te hebben in je leven. Voor veel mensen geeft werk structuur en zin aan het leven aan het bestaan.
Je bent niet per se gelukkiger als je genoeg geld hebt om nooit meer te werken en zoveel vrijheid te hebben als je zelf wil. Kijk maar eens naar beroemde sterren. Zij hebben geld genoeg. Er zijn erbij die nooit hoeven te werken als ze dat niet willen maar zijn ze gelukkiger? Het percentage drugs gebruik en zelfdoding onder deze groep is hoog. Blijkbaar zit vrijheid en plezier in andere dingen. En gek genoeg zit hem dat juist in de normale, simpele, alledaagse dingen. Wat voor vrijheid kan je ervaren als je op het strand loopt of met je auto over de snelweg scheurt. Wat voor plezier kan je aan een lekker bakje koffie beleven of je krantje lezen met een vers croissantje erbij… Er is niet veel nodig om gelukkig te zijn. Dus als je merkt dat je partner baalt of het gevoel heeft zich op te offeren, breng hem of haar een bakje koffie. Maak een lekker badje klaar. Geef een massage. Kook eens speciaal of neem je partner mee voor een strandwandeling.


En dan tot slot hoor ik jullie denken “is Diana tegenwoordig ook relatie therapeut?” Nee, dat ben ik niet maar ik merk wel dat er cliënten met (lichamelijke) klachten voor hypnotherapie komen en als ik dan doorvraag voelen ze zich onbegrepen, niet gesteund, hebben geld issues, hebben verlatingsangst, gaan vreemd, balen van het leven (zie de acht redenen) wat allerlei spanningen en de meest gekke klachten in het lichaam veroorzaakt.
Dus blijf in contact met je partner want uit onderzoek is gebleken dat mensen met een vaste relatie zijn gezonder en gelukkiger!

Heb je last van lichamelijke klachten waar dokters geen verklaring voor hebben. Wil je van deze klachten af? Wil je je beter voelen? Maak dan een afspraak 023-7432943 of diana@sqbewust.nl en wij zoeken samen uit wat er op onbewust niveau bij je speelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten