maandag 12 mei 2014

Spirituele bypassIk ben lid van een spiritueel ondernemersnetwerk op LinkedIn en daar stelde Egbert Oldenboom:  “Herkennen jullie de spirituele bypass? Een spirituele bypass is het gebruiken van spiritualiteit om persoonlijke vraagstukken te omzeilen”.

Ook ik hoor om mij heen: “Leef in het nu”, “laat los”, “niet denken maar voelen”.
Ik heb gemixte gevoelens bij mensen die roepen dat ze in het nu leven of die “cognitief” een vies woord vinden. Ik vraag mij af of menselijkerwijs continue in het nu kan leven, of dat je zonder gedachtes bent (oké, monniken uitgesloten die 30 jaar op een berg in Tibet mediteren).


Hoe zo “leef nu”? Als ik naar mijn dochter kijk die nu eindexamen doet dan komen als vanzelf de gedachten weer naar boven hoe zij voor het eerst naar de kleuterschool ging. Ik beland als vanzelf in het verleden en ik denk er niet aan om dat los te laten want het voelt veel te leuk om weer terug in de tijd te zijn. En zo passeren gedachtes en gevoelens uit het verleden de revue.

Zonder verleden is er geen heden en zonder heden is er geen toekomst. Het gaat volgens mij om balans. Het is fijn om terug te gaan naar het verleden maar ook fijn om over de toekomst te dromen. Maar het is voor jezelf en je omgeving niet prettig om in het verleden te blijven hangen omdat vroeger alles zoveel beter was. Het is net zo min fijn om alleen te dromen van allerlei toekomst plannen en om aan het eind van je leven tot de conclusie komen dat je er nooit één daarvan hebt uitgevoerd. Geniet en doe de dingen nu je het kan en dat doe ik SQ bewust.

Wat is SQ? SQ is spirituele intelligentie. Spirit is afgeleid van Latijn: spirare= adem. En met SQ bedoel ik “Waar adem je voor? Waar leef je voor? Waarom doe je de dingen die je doet?” De term spiritualiteit roept heel veel verschillende dingen op. De een denkt aan de kerk, voor de ander is spiritualiteit zweverig of paranormaal. En jij hebt er vast ook gedachtes bij. 

Op het forum kan je reageren op de stelling en ik schreef om de lezers te prikkelen voor spirituele intelligentie;    IQ + EQ = SQ

En dat lukte want Erik ter Brugge schreef: “@Diana, het is geen optelsom maar een (harmonische) drie-eenheid. Je kunt hiervoor bij een 'monadoloog' te rade gaan, maar vrouwelijke intuïtie komt vaak een heel eind:)”

En Erik heeft helemaal gelijk het is geen optelsom maar een verbinding. En ik zou graag eens met een monadoloog spreken maar waar vind ik die er in Nederland? Kan je er naar toe, net zoals een psycholoog of theoloog? Wikipedia zegt het volgende over de Monadologie: “Monadenleer is de term die de Duitse filosoof Gottfried Wilhelm Leibniz gaf aan zijn  metafysissche systeem zoals beschreven in zijn gelijknamige tekst uit 1714. In de Monadologie wordt het gehele universum opgevat als de verzameling van alle monaden. Ieder 'ding' in die perfect geschapen wereld heeft zijn eigen kenmerken die in een context passen, maar desalniettemin als afzonderlijk herkenbaar zijn. Deze 'dingen' waaruit de wereld is samengesteld zijn oneindig deelbaar. Ondanks deze oneindige deelbaarheid is er toch één soort ondeelbare en onafhankelijke en meest fundamentele entiteit, namelijk de monaden.”

Wat ik begrijp van monadolgie is dat wij het geruis van de zee in de verte niet horen als we ook niet elke druppel water horen. Ook al horen wij natuurlijk niet bewust iedere individuele druppel. Zonder SQ zouden IQ en EQ niet kunnen functioneren. Ook al zijn wij dat niet altijd bewust. 

SQ is je geweten en heb je nodig om inzicht te krijgen wie je bent en wat de dingen voor je betekenen. We hoeven niet als een monnik te leven, te mediteren of verlicht te zijn. Leer jezelf te kennen door te ademen, simpel weg je leven te leven. Spirituele intelligentie is de intelligentie van de ziel en die kan je niet omzeilen met een bypass. 

Een andere blog over spirituele bypass is van Roos Vonk en vond ik ook typerend om te lezen
http://www.mic-mensincommunicatie.nl/?p=284Geen opmerkingen:

Een reactie posten