donderdag 29 maart 2018

Heb jij het ook drukker dan vorig jaar?

Heb je even tijd?
50% geeft aan het nu drukker te hebben dan vorig jaar (en toen hadden we het al druk). Ik checkte dit bij mijzelf en voor mij klopt het inderdaad. Ik ben deze maand zelfs om 6 uur opgestaan om de dingen die ik moet doen voor elkaar te krijgen. En hoe zit het bij jou?
Tijd is een raar fenomeen.
Als kind leek de zomervakantie eeuwig te duren en nu vliegen de weken, maanden en jaren voorbij. En nog zo’n vreemd gevoel over tijd. Als je hoofd onder water wordt gehouden dan lijken die seconden uren te duren en dat gezellige kwartiertje bijkletsen is zo voorbij. Want gezelligheid kent geen tijd.

Gaat tijd op aarde sneller dan in de ruimte?
De tijd op aarde gaat in mijn beleving hartstikke snel, terwijl de tijd in de ruimte langzamer gaat. In de zwarte gaten van de ruimte staat de tijd zelfs stil! Alleen als je de tijd stil zou kunnen zetten dan leef je in het “nu”. Ik word een beetje kriegelig van opmerkingen dat wij in het “nu” moeten leven. Het “nu” wordt namelijk altijd ingehaald door het verleden. Zodra je “nu” uitspreekt is het alweer verleden tijd (of je moet in het zwarte gat zitten; maar of dat “nu” zo gezellig is?!)
Hedonistisch
Laat ik nu beginnen met een heerlijk oordeel; het zou een hedonistische toestand worden als we met z’n allen in het “nu” zouden leven. Er is dan namelijk geen consequentie voor de toekomst. Laten wij al ons (spaar)geld opmaken want we leven nu maar één keer. Of heerlijk alles op(vr)eten want dat ik in de toekomst dik en ongezond ben, kan mij niet schelen want ik geniet nu.
Vroeger was alles beter
Je kan ook vanuit wrok of verdriet het grootste gedeelte van je tijd in het verleden leven; vroeger was alles leuker en beter. Maar ik ken ook mensen die veel in de toekomst leven; als ik met pensioen ga dan ga ik reizen maken en beiden vergeten “nu” te genieten. Af en toe leuke herinneringen ophalen is fijn, doelen stellen in de toekomst is ook goed want dat geeft je leven zin en nu te genieten is ook prettig.
Tijd is geografisch georiënteerd
Mensen die noordelijk wonen zouden meer toekomstgericht zijn. Dit zou mogelijk ook te maken kunnen hebben met het (Protestantse) geloof. Goed je best doen, je in dienst van God stellen, hard werken dan kom je in de hemel en dan begint het echte leven pas.
Mensen die zuidelijk wonen zouden meer gericht zijn op het verleden. In de Katholieke kerk zijn familie en oude tradities belangrijk. En mensen die rond de evenaar wonen die zouden meer in het “nu” leven omdat er weinig verandering in de seizoenen merkbaar zijn. Dus tijd is ook nog eens geografisch georiënteerd.
Tijd is geld
Ook hoor je de uitdrukking “tijd is geld” maar je kan geen tijd kopen en je weet ook niet hoeveel tijd je nog op deze wereld hebt. Tijdens coaching/therapie knip ik een centimeter/meetlint door bij 79 of 83 cm. De levensverwachting voor een man in Nederland is gemiddeld 79 jaar en voor een vrouw is dit 83 jaar. En dan knip ik de leeftijd in cm eraf. In mijn geval hou ik dan nog maar 34 cm over en dat is best confronterend. Want de tijd is snel; gebruik hem wel.
Hoe rijker hoe duurder
En dan valt het mij op dat hoe rijker je bent hoe duurder je tijd. Komt bijvoorbeeld Barack Obama een half uurtje spreken dan kost dit meer dan een half uurtje Jorgen Raymann. Een advocaat kost per uur ook meer dan een caissière. Wie komt er in Nederland voor drie euro zijn bed uit? Terwijl er arme sloebers elders op de wereld op vuilnisbelten werken voor nog geen drie euro per week.
Tijd in mijn praktijk
Tijdens mijn werk heb ik ook veel te maken met tijd. Ik neem ruim de tijd voor mensen die de tijd en moeite nemen om bij mij langs te komen. In mijn praktijk komen mensen langs die in het verleden blijven hangen of juist doelgericht richting toekomst willen knallen. Soms maak ik gebruik van hypnose waarbij tijd ook vervormt als je in trance bent of ik maak gebruik van NLP technieken zoals de tijdlijn (timeline therapy) of regressie waarbij je terug gaat in de tijd.
Maar hoe het ook is; er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.
Ik dank jullie voor jullie tijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten