maandag 17 december 2012

Alcohol & Zelfdoding


In mijn blog schrijf ik over de dingen waar ik mij mee bezig. Zo hoorde ik vandaag over een bijna zelfdoding waarbij eerst “gezellig” was gedronken. Hoewel alcohol, drugs en zelfdoding op het eerste gezicht een vreemde combinatie lijkt, hebben ze vaak wel dezelfde oorzaken (blijkt uit onderzoek van Diekstra). Zelfdoding komt voor in alle tijden en in alle lagen van de bevolking. Zo’n 2041 jaar geleden pleegde koningin Cleopatra zelfmoord door zich te vergiftigen met een slang. De kans dat er nu een slang wordt gebruikt bij een zelfmoord poging is statistisch klein maar de statistieken wijzen wel uit dat er 2x zoveel zelfmoord wordt gepleegd dan zo’n 100 jaar geleden.
Elk jaar overwegen 400.000 mensen zelfmoord te plegen. Door de veranderende samenleving wordt het een onzekere wereld. Het vergt heel wat om je iedere keer aan de veranderingen aan te passen. Het gaat allemaal zo snel dat je vaak niet eens in de gaten hebt dat we ons weer hebben aangepast/veranderd tot dat de spreekwoordelijke druppel…..
Wij maken van alles mee waardoor wij tot andere opvattingen kunnen komen. Wanneer je een aantal keren hebt meegemaakt dat je mensen in vertrouwen nam of vertrouwde terwijl ze daar misbruik van maakten, is er een redelijke kans dat je wantrouwend zult worden. Wij houden rekening met de reactie en verwachtingen van anderen. In een samenleving die snel verandert zullen ook die verwachtingen veranderen.

Wij hebben elkaar nodig als het gaat om bevrediging van allerlei behoeften zoals veiligheid en erkenning maar ook van lichamelijke behoeften. En omdat wij elkaar nodig hebben houden wij voortdurend rekening met elkaars verwachtingen en ook met de veranderingen daarvan en wij passen ons gedrag daar vervolgens weer op aan waardoor de samenleving verandert etc. etc. De veranderingen en ons gedrag daarop gaan steeds sneller en vergen steeds meer. En dat kan betekenen dat je kan vluchten in alcohol of drugs om zo aan die onzekerheid/veranderingen het hoofd te bieden. Helaas lossen deze middelen zelden iets op.
Regelmatig gebruik van alcohol/drugs/medicijnen beïnvloeden de hersenfunctie in die zin dat je jezelf minder in de hand hebt en dus minder energie heeft om veranderingen/problemen positief aan te pakken, waardoor je weer minder goed uit de problemen komt en dus weer de neiging krijgt om meer te gebruiken of te drinken. Als je veel alcohol gebruikt krijg je weer last van schuldgevoelens wat de kans op nog meer gebruik weer doet toenemen. Vaak leidt overmatig gebruik tot problemen met anderen zoals ruzie met ouders, vrienden of mensen op het werk, wat weer tot nog meer gebruik leidt. Tenslotte heb je van de meeste middelen steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken, het middel steeds duurder en de lichamelijke uitwerking steeds schadelijker, waardoor je alleen nog weer dieper in de problemen afzakt.

Vind je het nog niet zo gemakkelijk om je weg te vinden in de steeds veranderende maatschappij maak dan een afspraak met een coach voordat je slijterij of zelfmedicatie probeert.

Coach nodig? Bel 023 – 7 43 29 43 / 06 - 150 65 875 Diana Vergouwen-Koenekoop

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten