zaterdag 17 december 2016

Eerste operatie in Nederland onder hypnose?

(Hoe) bestaat dat een operatie onder hypnose?
Ja, zeker zo rond 1840 voerde James Esdaille veilig en pijnloos honderden operaties uit, waaronder 19 amputaties, terwijl zijn patiënten onder hypnose waren.

Nu, een kleine 200 jaar later, is er weer steeds meer aandacht en belangstelling voor het gebruik van hypnose tijdens operaties. Tegenwoordig zijn mensen kritischer op hun gezondheid en willen geen chemische stoffen in hun lijf gespoten krijgen en geven de voorkeur aan een natuurlijke manier van verdoven middels hypnose. Soms zijn mensen genoodzaakt om naar alternatieven te grijpen omdat ze allergisch zijn voor verschillende (narcotische) stoffen. En zo zijn er verschillende redenen om voor hypnose te kiezen.In ons buurland België heeft Prof. Marie-Elisabeth Faymonville al meer dan 4.300 operaties uitgevoerd waarbij de patiënten niet op de traditionele manier werden verdoofd maar door hypnose.  Maar ook in bijvoorbeeld Italië zijn er artsen zoals dokter Enrico Ferro die een huidkanker patiënte opereerde nadat ze werd verdoofd met hypnose. In Frankrijk deden artsen een hersenoperatie waarbij de patiënt allert en kon praten maar toch tegelijkertijd in hypnose was. In Engeland werd een zangeres aan haar bijschildklier geopereerd en om schade aan haar stembanden te voorkomen heeft ze gedurende haar operatie gezongen terwijl ze in trance was. En dit is niet allemaal nieuw of van de laatste tijd al in 1957 trok Dr. William Saul Kroger de aandacht van the New York Time’s omdat hij hypnose gebruikte om een patiënt met borstkanker te opereren. Zo zijn er veel verhalen en youtube filmpjes te vinden over operaties en het gebruik van hypnose.

En is het in Nederland toegestaan? Er zijn niet veel berichten bekend over operaties in Nederland maar bijvoorbeeld in 2015 bracht anesthesioloog dr. Van Geffen uit het Radboud UMC een patiënte onder hypnose voor een ooglidcorrectie.
Sommigen zullen er niet aan moeten denken om geopereerd te worden met behulp van hypnose en voor anderen is het een uitkomst. Amputaties of hersenoperaties gaat voor velen misschien te ver maar medische hypnose kan ook op andere schaal heel effectief worden toegepast bijvoorbeeld voor pijnmanagement als je naar de tandarts moet, als je bang bent voor prikken (injecties) of als je flauwvalt bij het zien van bloed. Bij medische hypnose kom je in zo’n diepe toestand van ontspanning waarbij angst verdwijnt en de pijn wordt gedempt of zelfs helemaal niet wordt ervaren terwijl je wel gewoon bewust bent van alles wat er om je heen gebeurt zonder dat je kalmerende middelen moet slikken of andere chemische pijnstilling nodig hebt. Nu hoe mooi is dat?

Het nut van medische hypnose is wetenschappelijk bewezen en wordt toegepast bij de behandeling van, pijnklachten, hoge bloeddruk, jeuk en andere klachten, zoals darmklachten zowel bij kinderen maar ook bij volwassenen. Medische hypnose is allang geen hocuspocus meer maar een krachtige, effectieve en veilige manier om van je klachten af te komen. Loop je al een tijdje rond met klachten, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.
Bel 023 - 7 43 29 43 of mail mij voor een afspraak.

Als je bij mij Medische hypnotherapie therapie wil volgen heb je geen verwijzing nodig van een huisarts.

Hypnotherapie wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Via deze link http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapie tref je een link aan met een actueel overzicht aan van de vergoedingen door de diverse zorgverzekeraars van hypnotherapie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten